Region Rzeszowski NSZZ „Solidarność” organizuje specjalne wyjście dla wszystkich członków NSZZ „Solidarność” i ich rodzin na premierę filmu „LEGIONY”.

Mamy zarezerwowanych 300 miejsc, seans specjalny odbędzie się w Kinie Zorza 20.09.2019 r. o godzinie 18:30, bilet w cenie 12 zł.

Chętni członkowie Związku wraz z rodzinami proszeni są o zgłaszanie ilości osób chętnych milowo na adres Przewodniczącego Pawła Raka  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  w dniach 11-13 września br.  Prosimy zgłaszać tylko te osoby które na pewno skorzystają z oferty – DZIĘKUJEMY

Krótka informacje o filmie:

Legiony” to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek (Sebastian Fabijański) – dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady – Ola (Wiktoria Wolańska) z Ligi Kobiet Pogotowia Wojennego oraz Tadek (Bartosz Gelner), narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Ich spotkanie rozpocznie burzliwy romans, który wystawi relacje bohaterów na wielką próbę. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii. Wśród nich: brygadier Józef Piłsudski (Jan Frycz), porucznik Stanisław Kaszubski ps. „Król” (Mirosław Baka), rotmistrz Zbigniew Dunin-Wąsowicz (Borys Szyc), porucznik Jerzy Topór-Kisielnicki (Antoni Pawlicki) i wielu innych.